1º Encuentro Ibérico de Iniciativas de Transición

1º Encuentro Ibérico de Iniciativas de Transición
Zarzalejo (Madrid), 20, 21 y 22 de abril de 2012

Com sabeu en Joan R. i jo mateix vam assistir cap de setmana al 1º Encuentro Ibérico de Transición que s’ha celebrat a Zarzalejo (Madrid)

Ha estat un viatge molt interessant que ens ha permès conèixer de primera mà a les persones i a les iniciatives que s’estan implementant entorn al moviment de la transició a l’ Estat espanyol i a altres ciutats europees.

En la trobada hi havien representants, de Madrid, Barcelona, Maó, Coín, Jerez de la Frontera, Logroño, Santander, Santiago de Compostela, Valencia, Albacete, Sevilla, Bilbao, Valladolid, Salamanca, Gelida, Málaga, Mallorca, Las Palmas, … i també varem podem conèixer persones que provenien de Paris, Brussel·les, Rotterdam i Totnes.

El primer que varem constatar és que de la mateixa manera que la procedència era molt diversa també ho eren les diferents propostes i iniciatives, el temps que portaven desenvolupant-se i els projectes que cada una havia prioritzat.

Després de la presentació de la trobada i de la presentació de les diferents iniciatives varem escoltar la conferència Ingredients de la transició i, després de sopar, varem assitir a l’estrena a Espanya de la pel·lícula In Transition 2.0 presentada per un dels seus realizadors Emilio Mula ( In Transition 2.0 estarà disponible en obert el proper any, mentres podeu veure In Transition 1.0).

El dissabte varem assitir als Tallers  El pico del petróleo, presentat per Raul Moreno de Logroño en Transición, Que es una CSA ( Community Supported Agriculture) y la experiencia de Zarzalejo, per Javier Zarzuela de Zarzalejo en transición, La transición y la educación, per Lucía Iglesias da Cunha i Miguel Pardellas de la Universidad de Santiago de Compostela en Transición i El despertar de la conciencia, per Sergio Álvarez de Neira de Gaia Tasiri.

Després dels tallers varem assistir a la dinàmica de debat sobre la situació del moviment de transició en l’estat espanyol que va ser molt interessant i en la que varen participar molts assistents. En el debat es va destacar la falta de consciència davant la greu situació de crisi que estem vivint i que molt probablement seguirà deteriorant-se i varem constatar la necessitat de treballar en un model alternatiu per quan sigui necessari. Es va coincidir en considerar la transició com quelcom inevitable i que cal plantejar-nos fins on estem disposats a arribar (en la situació de deteriorament personal i general) abans de reaccionar. Per últim, destacar també que molts varen manifestar el seu convenciment que cal una transició personal que cal fer pública per arribar a  una transició en la comunitat.

La tarda del dissabte varem poder escoltar la ponència sobre el funcionamiento de la Red Internacional de Transición a càrrec de Filipa Pimentel, coordinadora de la Red Internacional de Hubs Nacionales. Filipa destaca la necessitat de coordinar les diferents iniciatives per aprendre unes de les altres i la conveniència d’invitar a les administracions locals a incorporar-se a la iniciativa per tal de potenciar-nos mútuament i compartir recursos. També ens recorda l’interés per a les iniciatives en transició d’incorporar les persones grans de cada lloc per evitar es perdi la seva saviesa.

El diumenge varem continuar amb una tercera ronda de tallers i nosaltres varem assistir al taller Resivitas, resiliència i  benestar, per Alejo Etchart. Aquesta és una iniciativa que considera la possibilitat que sigui una empresa social la que s’encarregui de la coordinació dels diferents aspectes que té una iniciativa en transició potenciant la creació d’una economia local autosuficient.

El segon taller al que varem assistir el diumenge va ser el taller de permacultura en el que se´ns va exposar les bases i implicacions en tots els àmbits socials i econòmics d’aquest moviment que és molt més que una forma de cultivar la terra.

Un taller sobre Biodanza a càrrec dels companys de CSA de Zarzalejo va ser un final perfecte a dos dies intensos i molt profitosos.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s